REPORTAGE

Chef van het jaar
Pascale Van Weert

Chef van het jaar

Sinds 1993 beloont World Travel Awards jaarlijks de uitmuntendheid in de toeristische sector en de horeca. De beste professionals in hun categorie worden verkozen door een internationale jury van meer dan 1.000 experten uit de toeristische sector en klanten.

Dit jaar sleepte de jonge, stralende Peruaanse Pía León de titel van ‘beste Lady Chef ter wereld 2021’ in de wacht. Een welverdiende beloning voor een uitzonderlijke keuken, een ware roeping en sterke motivatie.

Pía León, nog maar 34 jaar en toch al een buitengewoon traject afgelegd

Pía gebruikt typische ingrediënten uit de streek en van haar Peruaanse roots als basis in haar keuken. Ze laat zich inspireren door de biodiversiteit en de ongelooflijke landschappen in dit land, dat kan worden onderverdeeld in drie zones (van de woestijn langs de zee, tot het Amazonewoud aan de grens met Brazilië over de toppen van het Andesgebergte).

De jonge vrouw is met haar echtgenoot Virgilio Martínez de motor achter de keuken van het beroemde restaurant ‘Central’ in Lima, dat sinds jaren tot de beste restaurants ter wereld behoort.

Sinds 2018 staat ze ook aan het hoofd van “Kjolle”, haar eigen zaak in de hoofdstad, waar ze haar creativiteit de vrije loop laat. ‘Kjolle’ is de naam van een oranje Peruaanse bloem die op grote hoogtes groeit en die verwijst naar de kleurenexplosie en de verfijndheid van haar keuken.

Peru en de Nikkei-keuken:

De buitengewone gastronomie van Peru trekt fijnproevers uit de hele wereld aan. Het land wist de voorbije jaren al 8 keer een plaatsje in de top van het klassement van de ‘Beste Culinaire Bestemming ter wereld’ te bemachtigen!

De Peruaanse keuken is voornamelijk populair voor haar verscheidenheid en de bekende ‘nikkei’-keuken, een mix van de Peruaanse en Japanse culinaire culturen.

Naast zeer bekende typische gerechten zoals ceviche (rauwe vis in blokjes gesneden en gemarineerd in een saus op basis van limoen, peper, koriander) of pisco (nationale sterkedrank) heeft elke streek haar eigen specialiteiten, typische ingrediënten en bereidingswijzen.

Misschien een bron van inspiratie voor sommige van onze Belgische chefs die zich aangetrokken voelen tot een creatieve fusion-keuken?

Foto’s: © César del Rio/PROMPERÚ

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1