REPORTAGE

De Sbrisolona
Eugénie Pagot

De Sbrisolona, een typisch Italiaans gebakje

De Sbrisolona, een echte explosie van zowel zoet, zout als gekaramelliseerd genot, is een eenvoudig en snel te bereiden zandgebakje. Dit gebakje uit het Italiaanse culinaire erfgoed, dat oorspronkelijk van Lombardije komt, heeft vanaf de 13e eeuw de tijd en de wereld doorkruist en reizigers gevoed met zijn eenvoudige ingrediënten, waardoor het lang bewaard kon blijven. Vandaag is het een van de authentieke Italiaanse gebakjes, dat hier en elders zeer populair is.

Op 21/06/2021 vierde de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel, in samenwerking met Enit, het Istituto Italiano di Cultura van Brussel en de Associazione Cuochi Italiani in Belgio, het Italiaanse gebak, samen met meester-banketbakker Luigi Biasetto, tijdens de masterclass ‘The Authentic Italian Table’.

Luigi Biasetto, een banketbakker die dol is op zijn kunst

Luigi Biasetto, in Brussel geboren van ouders afkomstig uit Venetië, waar zijn atelier zich vandaag bevindt, vertrouwt op zijn eigen interpretaties van de delicate kunst van de banketbakkerij. De creaties van de wereldkampioen banketbakkerij van 1997, die de geneugten van de Belgische cultuur combineert met die van de diepe en met geschiedenis beladen Italiaanse cultuur, nodigen uit om te reizen door diverse culturele en culinaire invloeden.

Luigi Biasetto: “Met gebak kun je mooie herinneringen achterlaten.”

Een eenvoudig recept, kostbare ingrediënten

Snijd de koude boter in stukjes, voeg het meel, de suiker en het zout toe en verkruimel alle ingrediënten met de vingertoppen tot je het zanderige uiterlijk van een crumble krijgt. Doe het mengsel in een cakevorm, voeg de extra ingrediënten toe, zoals gehakte hazelnoten, en bak gedurende 25 minuten op 180 graden.

Wacht tot de hazelnoten goed geroosterd zijn, de Sbrisolona goudbruin en krokant is, en laat 20 minuten afkoelen alvorens te ontvormen. Serveer de Sbrisolona in grote stukken – vandaar de naam ‘kruimels’ – door ze gewoon te breken. Serveer het gebak met ijs, yoghurt of slagroom.

Luigi Biasetto: “Elk ingrediënt heeft zijn belang: de boter zorgt voor de fijne smaak en de brokkeligheid van het koekje, het meel zorgt voor de kleur en de knapperigheid, de suiker zorgt voor de zoetheid en het zout onthult als smaakversterker alle smaken.”

Creativiteit en interpretatie

Vernieuw de traditionele Sbrisolona met amandel door ingrediënten te vervangen of toe te voegen, zoals chocoladestukjes om het koekje een gastronomisch tintje te geven, hazelnootpoeder om de smaak te verrijken of fruit om het deeg een aroma te geven.

Voeg gedroogde vruchten zoals pistachenoten toe aan de Sbrisolona, die het geheel een mooie kleur zullen geven. Voeg 5 tot 10 minuten baktijd toe aan de fruitversie van uw gebakje, en bestrooi met poedersuiker. Het vruchtensap wordt vervangen door suiker, wat een betere bewaring mogelijk maakt, en vooral een effect van gekonfijt fruit, wat uw Sbrisolona tot echt snoepgoed zal maken!

Hoe kunnen we het over Italiaans culinair erfgoed hebben zonder de panettone te noemen, de ster onder de Italiaanse gebakjes, die steeds populairder wordt in het buitenland? De authentieke panettone, die typisch is voor kerstfeesten en gekenmerkt door een lange houdbaarheid, heeft een sterke smaak, een zacht, luchtig en ‘vlokkig’ kruim – dat natuurlijk in grote stukken wordt gesneden – en onregelmatige gaten. Luigi Biasetto heeft voor de zomer een nieuwe versie gemaakt die wereldwijd kan worden geleverd. De ‘panetonne estivo Biasetto’ is gemaakt op basis van kurkuma, is zeer fris en brengt zon op de gebaktafel!

© foto’s: Marco Poderi

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1