WIJN

Bordeaux in amfora
Marc Vanel

Bordeaux in amfora

Als alternatief voor het laten rijpen van wijn in eiken vaten breekt de terracotta amfoor opmerkelijk door in de Bordeaux-streek, waar zich de grootste amfoorkelder ter wereld bevindt.

Gonzague Lurton, een biodynamische eigenaar in Margaux.

Terwijl de amfoor twee handvaten heeft, heeft de terracotta kruik er geen, en desondanks schijnt het juiste gebruik van de term niet te zijn doorgedrongen. Het is zelfs waarschijnlijk dat de eerste term na verloop van tijd de tweede zal vervangen. De mysteries van taal. In elk geval is de keramische kruik, met een inhoud van 140 tot 800 liter, waterdicht en bevordert de natuurlijke porositeit de micro-oxygenatie van de wijn tijdens de rijping. In tegenstelling tot een eikenhouten vat, nieuw of niet, verandert een kruik de smaak van de wijn niet, maar onthult integendeel alle kenmerken van een terroir en de fruitigheid van een wijn. Dit is een kwaliteit waarnaar biologische of biodynamische wijnbouwers op zoek zijn, zowel voor witte als voor rode wijn.

Naast deze keramische modellen zijn er ook aardewerken kruiken, ‘dolia’ genoemd, die worden begraven en hun plaats nooit verlaten. Deze zijn vergelijkbaar met de ‘qvevri’ uit Georgië en kunnen tot 6000 liter bevatten! Er zijn ook betonnen ‘eieren’, waarvan Château Pontet-Canet in Pauillac een specialiteit heeft gemaakt. “De tanks zijn ontworpen met de gulden snede naar Romeins model uit de 2e eeuw, en verbonden met de grond om de elektromagnetische invloed te verminderen.”

Drie cuvées met perceelselectie om de verschillen in terroir tussen de percelen tot uitdrukking te brengen.

In Pauillac is de kelder van Château Pedesclaux uitgerust met de modernste apparatuur.

Andere vormen van kruiken in Clos Puy Arnaud.

Zuiverheid en elegantie

De tweede Grand Cru Classé van de Médoc, de Château Durfort-Vivens van Gonzague Lurton in Margaux, is sinds 2016 biodynamisch gecertificeerd door Demeter en heeft sindsdien een park van terracotta kruiken ontwikkeld, dat nu het grootste ter wereld is.

Zijn deze in kruiken gerijpte wijnen, die de authenticiteit van de druivensoort bewaren, de toekomst van Bordeaux? “Ik ben ervan overtuigd,” zegt Gonzague, “want iedereen die ze proeft, is overtuigd.” Maar de kruiken hebben ook andere kwaliteiten, voegt hij eraan toe, “voor het schoonmaken is 50% minder water nodig dan voor een vat en er is vooral geen zwavel nodig. Ze brengen veel frisheid in de wijnen, en de tannines zijn minder droog.”

In het gamma Durfort-Vivens, en ook dit is een primeur in Bordeaux, worden drie cuvées met perceelselectie speciaal gemaakt om uitdrukking te geven aan de bodem die hen heeft voortgebracht: Les Plantes, Le Plateau en Le Hameau, plus La Nature, 100% cabernet-sauvignon en geen sulfieten.

Andere wijnbouwers beginnen zich uit te rusten met kruiken van terracotta, zij het op bescheidener schaal, uiteraard afhankelijk van de grootte van het domein. Bijvoorbeeld: Château Larrivet-Haut Brion of Château Carmes Haut Brion in de Graves, Domaine de Valmengaux in AOP Bordeaux, Château Mangot en Clos Puy Arnaud bij St-Emilion of Château Pedesclaux in Pauillac, om er maar een paar te noemen. Het woord ‘amphore’ staat nu in grote letters op de etiketten van Bordeaux, dat een ware (r)evolutie doormaakt die weinigen hadden zien aankomen…

Foto’s: © Vanel

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1