REPORTAGE

Canadese wijn
Marc Vanel

Canada, wijnen uit de koude wereld

Canada, het op één na grootste land ter wereld, produceert ook wijnen van hoge kwaliteit, waaronder de beroemde ijswijn. Maar dat niet alleen.

Het is weinig bekend, maar Canada heeft een eeuwenlange wijnbouwtraditie, ook al heeft die haar ups en (nog vaker) downs gekend, vooral tijdens de Drooglegging. Lange tijd heeft het land Amerikaanse hybride wijnstokvariëteiten verbouwd die in Europa weinig bekend zijn, maar sinds de jaren negentig is er een renaissance van de Canadese wijnbouw, vooral rond twee regio’s waar het dankzij het bijzondere microklimaat mogelijk is wijnen te maken van in Europa gebruikte druivensoorten (vitis vinifera): British Columbia in het westen (5000 ha) en Ontario in het oosten, met 235 producenten op ongeveer 8000 ha.

Ontario, gelegen in het centrum-oosten van het land, herbergt bijna 40% van de Canadese bevolking. Het continentale klimaat (warme zomers en koude winters), getemperd door de aanwezigheid van het Ontariomeer, is bijzonder gunstig voor de wijnbouw. Hier worden wijnen met intense smaken geproduceerd (dankzij de langzame groei van de druiven door het verschil in temperatuur tussen winter en zomer), maar ook uitstekende ijswijnen dankzij de strenge winters.

De regio heeft veel van zijn succes te danken aan de Inniskillin-wijnmakerij, waarvan de ijswijn in 1991 op de Vinexpo in Bordeaux werd uitgeroepen tot ‘s werelds beste dessertwijn. Ze is gevestigd in Niagara-on-the-Lake en heeft een pioniersrol gespeeld in de hedendaagse Canadese wijnbouw.

Ontario heeft 3 appellations, maar meer dan 80% van de wijngaarden bevindt zich op het Niagara Peninsula AOC aan Lake Ontario, tegenover Toronto, niet ver van de beroemde watervallen. De meest voorkomende druivensoorten hier zijn hoofdzakelijk internationaal: riesling, chardonnay en sauvignon voor de witte wijn, merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon voor de rode wijn. In de regio worden ook specifieke hybride druiven geteeld, zoals de vidal blanc.

Ontario heeft 3 appellations, maar meer dan 80% van de wijngaarden bevindt zich op het Niagara Peninsula AOC aan Lake Ontario, tegenover Toronto, niet ver van de beroemde watervallen.

Waar vindt u ze?

Naast producten op basis van ahornsiroop en enkele gedistilleerde dranken uit Quebec, is Bernard Cornet met zijn bedrijf ‘Au fil du St-Laurent’ een van de weinige Belgische verdelers van Canadese wijnen. Naast zijn Icewine, voorgesteld in onze selectie van wijnen voor de feestdagen, vermelden we enkele originele wijnen.

Zoals de Gewürztraminer-Riesling van Pillitteri Winery: deze originele combinatie van twee druivensoorten, die op het eerste gezicht heel verschillend lijken, combineert zoetheid en mineraliteit met delicate aroma’s van lychee, groene appel en rijpe perzik, en past uitstekend bij Aziatische of Indiase gerechten (15€). Goed gekoeld serveren.

Lakeview Cellars, opgericht in 1991 in Vineland, is het oudste merk in de regio en staat bekend om zijn grote, gedurfde rode wijnen en klassieke witte wijnen, zoals deze zeer aromatische Viognier (€ 16), met toetsen van perzik, oranjebloesem en exotisch fruit en een afdronk met toetsen van mango of ananas, of deze 100% Cabernet Sauvignon (€ 16) gerijpt in eikenhouten vaten, die niet hoeft onder te doen voor een goede Bordeaux, te smaken bij een lekker gegrild stuk vlees, belegen kazen of een cheesecake met chocolade.

Ten slotte, in een ander register, vermelden we twee bio ‘wijnen’ op basis van ahornsap, Val Ambré en Charles Aimé (37€) van het domein ACER (Québec), die tien jaar in eiken vaten hebben gerijpt. Deze wijnen worden gemaakt zoals een Pineau des Charentes of een porto, maar dan zonder druiven, alleen van ahornsap en -suiker, waardoor ze rijk zijn aan suiker (120g/l) en eerder bedoeld voor desserts of gewoon voor het plezier.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1