COACHING

Inrichting en verpakkingen
Joëlle Rochette

Creatieve inrichting en andere originele verpakkingen voor de feestdagen

Dit eindejaar zal bijzonder zijn. In meer dan één opzicht. Feesten of geen feesten? Zal de horeca gesloten of beperkt open zijn? Moet u uw zaak versieren voor de feestdagen of de verpakking van uw afhaalmaaltijden herontwerpen of vernieuwen?

Nu de feestdagen naderen en de voorbereidingen in volle gang zijn, hebben wij onszelf deze vragen gesteld, ze doorgegeven aan groothandelaars en restauranthouders en zo onze eigen kleine enquête gehouden. Hier zijn dus de laatste trends voor de feestdagen.

Opening met feestelijke sfeer en inrichting

Het is duidelijk dat alle zaken die open zijn op de feestdagen op hun paasbest zullen zijn voor de gelegenheid. Passende versiering, binnen en buiten, warme verlichting en sfeer, welkomstgeschenkjes,… fantasie aan de macht!

De 5 meest populaire decoratietrends

De kerstboom is het belangrijkste element in de komende feestdagen. Of het nu gaat om een grote boom in de grote zaal is of een kleinere bij de ingang van het restaurant of zelfs buiten, hij zet de toon voor een geslaagde feeststemming. Hoe meer hij versierd is, hoe meer hij geapprecieerd wordt. De kerstballen zijn nu eens origineel, dan weer klassiek en kunnen ook vergezeld gaan van thematische objecten. Een nieuwigheid bij Ava is de kerstboom die volledig versierd wordt verkocht. Verschillende stijlen zijn verkrijgbaar.

In een soberdere uitvoering, soms gewoon versierd met een lichtslinger, is de kerstboom een belangrijke troef om vóór de zaak te plaatsen. Ongeacht zijn grootte zal hij de aandacht trekken van voorbijgangers en aangeven dat de zaak iets voorziet voor de feestdagen. Hij kan rechtstreeks worden geleverd, wat reistijd bespaart.

De feesttafel is het ideale moment van magie aan elke tafel. Dit jaar bruisen de groothandelaars die decoratiemateriaal voor restaurants leveren van de ideeën en oplossingen om een sprookjeswereld te helpen creëren voor zowel interieurs als ‘take aways’.

Bij Ava, zowat overal in België, zijn tafeldecoraties verkrijgbaar in de stijlen Winter Castle, Rose Garden, Classic en Harmony. Het geheel van de decoratie-elementen van elke tafel vereist geen andere creativiteit dan de keuze van een van deze verschillende stijlen. Ook heel wat andere ideeën kunnen bij een van deze rijke ketens worden verzameld.

Bij Bruyerre vindt u veel professionele apparatuur, maar ook decoratievoorwerpen, tafellakens en servetten, serviesgoed, glazen en feestaccessoires. En nog meer in Luik, bijvoorbeeld, sinds het de firma Jacoby heeft overgenomen: een echte grot van Ali Baba voor iedereen die op zoek is naar inspiratie en originaliteit. Bij de nieuwigheden is er met name de verpakking van pralinedoosjes in verschillende kleuren die passen bij de seizoenen. Hetzelfde geldt voor het inpakpapier en de figuurtjes, die ook in verschillende seizoensthema’s verkrijgbaar zijn.

De kerstsfeer is ook een aspect waar op gelet moet worden. De eenvoudigste oplossing om dat te doen is in de eerste plaats met licht spelen. Zachte of gedempte, gouden of gekleurde lichtjes zijn essentieel voor elke feeststemming. Naast elektrische lampen zijn ook kaarsen erg populair. Ze kunnen ongeparfumeerd zijn of juist een subtiele seizoensgeur (kaneel, spar, mandarijn, …) hebben. Wees echter voorzichtig en gebruik geurkaarsen alleen in de inkomhal of in de toiletten, want in een restaurant kunnen ze de lekkere geur van de gerechten uit uw keuken overschaduwen.

Een muzikale sfeer zal ook een waardevolle bondgenoot zijn voor de feeststemming die u in uw zaak wilt brengen. Er zijn veel afspeellijsten voor Kerstmis beschikbaar die geen extra werk vereisen. Het enige wat u hoeft te doen is vooraf uw keuze maken en niet vergeten om het volume zachter te zetten zodra de dienst is begonnen.

Traiteurdienst met feestelijk ontvangst en verpakking

Met of zonder de sluiting van de horeca zal het einde van 2021 uiteraard niemand ervan weerhouden een traiteurdienst te plannen. Innoveer, ga op zoek naar de meest originele verpakkingen en dozen op de markt. Denk eraan om uw verpakking feestelijker te maken dan alle andere met enkele toevoegingen die ieders hart en geest zullen verwarmen. Een leuk verrassingsgeschenkje (extra hapje, kerstballen, zelfgemaakt koekjes, een klein kaarsenpotje, minipralinedoosje, menu afgedrukt op een mooi kaartje …) of een welkomstdrankje aangeboden aan degenen die hun bestelling komen afhalen, zijn altijd ‘extraatjes’ die het verschil zullen maken.

De mening van groothandel Mabru

“Dit jaar, of de restaurants nu gesloten of beperkt open zullen zijn, zijn veel klanten van plan thuis te blijven en hun feestmenu bij een traiteurdienst te kopen”, zegt Laurent Nys, de baas van Mabru. “De stamgasten van goede restaurants hebben het budget om dat te doen en als zij niet kunnen tafelen in een goede en gerenommeerde zaak, zullen zij niet beknibbelen op uitgaven voor luxe producten. Dat zal al degenen gelukkig maken die, gesloten of niet, het plan opvatten om een heel mooi feestmenu te plannen. Opgelet echter met de bevoorrading, want zowel bij Mabru als elders hebben wij gemerkt dat bepaalde producten die van ver komen, niet noodzakelijk beschikbaar zijn of gewoonweg niet op tijd aankomen bij ons. Maar één ding is zeker: dit jaar veel meer dan anders heeft iedereen zin om zich een plezier te doen … en te feesten!”

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1