FOCUS

Goede wijnen voor de feestdagen
Marc Vanel

Goede wijnen voor de feestdagen

Uit het enorme aanbod van wijnen die het waard zijn om aan het einde van dit jaar aan uw klanten te worden voorgesteld, vindt u hier enkele suggesties van uw magazine, van het voorgerecht tot het digestief.

Eer aan de BUBBELS, want champagne zal uiteraard de koning van het feest zijn. En het aanbod is groot. Net als bij de voortreffelijke ‘13’ van Bollinger die in ons magazine al werd voorgesteld, is 2013 ook het wijnjaar dat onlangs op de markt is gebracht door Moët & Chandon, zowel in wit als in rosé.

Deze Grand Vintage Extra Brut, gemaakt met de oogst van 2013, verenigt de drie klassieke druivensoorten van de Champagne (chardonnay, pinot meunier en pinot noir) en heeft zeven jaar gerijpt in de kelders van Moët. Deze wijn vol energie onderscheidt zich van de gebruikelijke productie van Moët en verleidt met zijn zoete toetsen van pompelmoes, steenvruchten en amandelen, versterkt door zoete specerijen. Perfect bij uw zeevruchtenschotels, maar ook bij gegrild gevogelte of wit vlees. (Diverse verkooppunten, ± € 65)

Een andere stijl met bubbels uit de Aube in het uiterste zuiden van de Champagne, aan de poorten van de Bourgogne. Het Domaine Alexandre Bonnet, dat in 2014 erkend is als HVE (haute valeur environnementale, hoge milieuwaarde), heeft zijn methoden veranderd en onlangs vijf nieuwe champagnes gelanceerd afkomstig van zijn 47 hectare aan wijngaarden, waarvan 90% in Les Riceys.

Naast de cuvée La Géande die een verbazingwekkende assemblage van de zeven druivenrassen van de Champagne biedt, hebben wij de Blanc de Blancs gekozen, een zeldzame assemblage van pinot blanc en chardonnay in gelijke delen, om aan te bieden per coupe of per fles. Zijn bubbels met een zeer mooie levendigheid zijn fijn en smakelijk. Zijn smaak in de mond wordt gedomineerd door witte bloemen, met een vleugje appel, en verlengd door een verrassende zilte toets afkomstig van de kalkbodem. Het is de meest verfijnde cuvée van het huis die een breed publiek zal aanspreken. (Vins Pirard, € 48)

WITTE WIJNEN

In het register van de grote wijnen zijn de witte wijnen van François Carillon in Puligny-Montrachet echt verbluffend! Deze wijnmaker, erfgenaam van een lange familietraditie, richtte in 2010 zijn eigen wijndomein op en produceert een vijftiental appellaties, voornamelijk in chardonnay. Waaronder de 1e Cru Les Perrières 2018 met een voorbeeldige zuurgraad en een zeldzame finesse. De stenige aroma’s en de kalkachtige mineraliteit worden in de afdronk aangevuld met toetsen van witte perzik en citrus. Een genot. (CINOCO, ± € 85)

Verder naar het noorden, maar nog steeds in de Bourgogne, zijn de wijnen van Jean-Marc Brocard in Chablis een zekere waarde, bekend en erkend in de horeca. Het hele assortiment Chablis-wijnen wordt hier geproduceerd, waaronder deze Premier Cru Vau de Vey 2019 die perfect toegankelijk blijkt, zowel qua vinificatie als qua prijs. De wijn is afkomstig van een perceel van twee hectare in bio en is verfijnd, met een zeer goed tot uiting komend fruitigheid, zuiver en precies, met een hint van anijs. Jérôme Brocard is enkele jaren geleden bij zijn vader begonnen en ontwikkelt een mooi bio assortiment. Om te laten ontdekken. (VA.S.Co, ± € 22)


RODE WIJNEN

De twee geselecteerde rode wijnen komen uit de twee landen die de wereldproductie domineren. De eerste is afkomstig van de appellatie Montepulciano d’Abruzzo, ten noorden van Pescara, en wordt gemaakt door de groep Fantini, die als een van de beste Italiaanse producenten wordt beschouwd (en officiële leverancier is van het 100e Wereldkampioenschap Wielrennen in Vlaanderen dit jaar). Deze Colline Teramane DOCG 2015 is nog jong, hoewel hij zes jaar oud is, en kondigt zich vanaf de eerste slok aan als krachtig en tanninerijk. Overweeg om hem in een karaf te doen, want na een paar minuten beluchten wordt de structuur breder en komen intense aroma’s van specerijen en chocolade tot uiting, met een mooie toets van balsamico en pruim in de afdronk. Hij zal perfect smaken bij een stuk wild of gebraad. (Le Wine, € 16)

Vervolgens zetten we koers naar Rioja Alta met Valenciso Reserva 2014, een rode wijn van de gelijknamige Bodegas, 100% tempranillo. Reserva betekent hier dat de wijn ten minste drie jaar heeft gerijpt, waarvan minstens één jaar in eiken vaten. Deze bio gecertificeerde rode wijn is van klassieke inslag maar zeer sappig in de mond, met veel karakter en zeer fijne tannines, en een aangename afdronk van zwarte vruchten en licht aardse toetsen. Perfect voor rood vlees of eend gevuld met bloedworst. (Matthys, € 22)

IJSWIJN BIJ HET DESSERT

IJswijnen (‘Ice Wine’) zijn de emblematische wijnen van Canada. De druiven worden geoogst terwijl ze nog bevroren zijn, tussen november en februari (afhankelijk van de temperatuur), waarna ze worden geperst om het water te verwijderen en zo hun primaire aroma’s, suiker en zuurgraad te concentreren.

Er zijn acht keer zoveel druiven nodig voor een liter ijswijn als voor een gewone wijn. Dat resulteert in een zeer zoete wijn, die het bij wedstrijden regelmatig beter doet dan de grote Franse likeurwijnen, dankzij de hoge zuurgraad die een perfect tegengewicht vormt voor de suiker.

De Vidal is een hybride van Amerikaanse oorsprong, zeer goed bestand tegen de kou, en is de meest gebruikte druivensoort voor ijswijn. Deze Vidal Icewine van Lakeview Cellars (Ontario) wordt gekoeld geserveerd en harmonieert met chocoladedesserts, vers fruit, kazen of zelfs een abrikozentaart. De combinatie met foie gras is ook zeer interessant. (Distributie: Au fil du St-Laurent, € 18 voor 200ml)

AFTER DINNER

Na een goede maaltijd gaat er niets boven een goede Armagnac, bijvoorbeeld die van het Domaine Laballe die een smaakreis buiten de tijd biedt, dankzij een collectie van drie Armagnacs van telkens één druivensoort, Eau-de-Vie (folle blanche), Exode XIV (ugni blanc) en Résistance (baco), allemaal aangeboden in 10, 50, 70 of 300 cl.

In deze minireeks springt Résistance eruit, een unieke assemblage van drie jaar (2009, 2010 en 2012) geselecteerd in samenwerking met bartenders. De neus is zeer intens en licht oxidatief, de mond is rond en vol, goed gekruid maar nooit brandend. (3 x 10cl: € 33, wijnwinkels en online)

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1