AMBIANCE
Arthur’s Bar
Andy De Brouwer
Het was tijdens de lockdown dat we met een trage driewieler een grote ronde doorheen België hebben gereden en dat ik voor het eerst Doornik ontdekte. Van alle minder bekende steden dat we toen hadden bezocht was het de stad met al die middeleeuwse torens en het enorme marktplein dat mij het meest had kunnen bekoren. Terugkeren naar ‘Tournai’ om er een bar te gaan bezoeken is dus geen straf maar een goede reden om de stad nog eens eer aan te doen. Na een verassend lekker menu in restaurant “La Madeleine” zoek ik het adres waarvoor ik de verplaatsing heb gemaakt. Het is al iets later op de avond en de stadsverlichting is reeds gedoofd wat het straatbeeld in de gietende regen in een grimmige sfeer dompelt. Als een poolster in de duisternis is er één vitrineraam aangenaam verlicht en met de feesten in aantocht is de gevel gedrapeerd met extra sfeerverlichting. Halleluja, het lichtpunt in de sombere straat blijkt mijn adres te zijn. Als een kerststal met cocktailfaciliteiten zal “Arthur’s bar” mij vanavond soelaas moeten bieden. De verwachtingen zijn hoog en mijn palet staat op scherp!
Eens geïnstalleerd in de fluwelen zitjes bij kaarslicht heb ik een instant huiskamergevoel. Arthur, de man des huizes groet me onmiddellijk bij naam. “Van waar heb ik de eer om u te kennen” vraag ik hem beleefd. “Ik heb nog meegedaan aan de wedstrijd junior sommelier, je zat er destijds in de organisatie” Juist! Daar kan ik nu eens blij van worden als er van die jonge kandidaten uiteindelijk Horeca ondernemers worden. Ik krijg alvast een glaasje komkommerwater terwijl Arthur me de kaart rijkt. Eén cocktail op de kaart weerhoudt mijn belangstelling : JAPAN. “Dat is een heel zuivere cocktail met een laag alcohol percentage” weet hij te vertellen.
De cocktail is zeer puristisch gepresenteerd in een gave lage tumbler. De doorzichtige heldere vloeistof is afgewerkt met een grote blok kristalzuiver ijs. Als garnituur, een gedroogd limoenschijfje en enkele muntblaadjes. Evenals de drank kleurloos is moet ik zeggen dat hij ook haast geurloos is. De aroma’s zijn in elk geval discreet te noemen. De beleving zit hem voornamelijk in de smaak. De gebruikte Sake is geparfumeerd met de fantastische Japanse citroen soort Yuzu en die is sterk herkenbaar. De aanzet heeft wat zoet hetgeen snel wordt uitgebalanceerd door puntige zuren. Die zuren komen niet bepaald van die Yuzu maar eerder van dat geheime zwarte flesje van Belgische makelarij Supasawa. Arthur laat me er enkele druppels in een apart glaasje van proeven.
“OMG is me dat zuur zeg!” “Het is nieuw op de markt en ontwikkelt door een Belgische barman”. Ik moet toegeven dat een weinig van dat goedje als een toverdrankje in het geheel kan zorgen voor evenwicht en fraîcheur. Sake heeft doorgaans minder dan 20 % vol. en in de mix blijft het geheel dus laag in alcoholgewaarwording. De afwerking met botanical tonic maakt er bijna een long drink van met een weinig koolzuurgas. De cocktail heeft een Umami smaakje en is heel puur en zacht wat me al sterk vertrouwen geeft in de jonge barman.
Arthur spreekt een koppel aan die even als ik zit te genieten van zijn barexperimenten. Ik hoor hem wel graag bezig want zijn deskundige uitleg zit boordevol passie. Als hij zo praat heeft hij lichtjes in zijn ooghoeken en dan weet je dat hij er in op gaat om zijn verhaal te delen. De bar is pas sinds een maand open en Arthur’s ambitie lijkt wel bodemloos. “Elke zondag ga ik lopen en dan schudt mijn lichaam de ideeën uit mijn hoofd” vertelt hij. In zijn uitleg opent hij enkele bokalen van zelf opgelegde en gefermenteerde schillen waar hij gebruik van maakt in zijn mixology.
Voor mijn tweede cocktail heb ik een opdracht voor de jonge barman. “Een fles witte rhum agricole uit Guadeloupe heeft mijn aandacht getrokken. Kan je daar weg mee samen met die bokaal opgelegde limoenschillen.” Arthur zet zich aan het werk en geloof me, niets is hem te veel. Als een beeldhouwer begint hij eerst een grote ijsblok te bewerken. Dan koelt hij zijn shaker en glas zorgvuldig voor. Vervolgens meet hij zijn vloeistoffen netjes af en shaked hij, samen met wat verse kruiden, kort en krachtig het geheel dat nadien weer in een fles gaat. Die fles past dan weer op een soda-stream systeem waardoor hij koolzuur integreert. Uiteindelijk stort hij met veel aandacht het geheel in een glazen theepot. Aan tafel komt hij dan opnieuw in actie om een deel van de cocktail, met veel flair in zijn handelingen, over de grote ijsbal in het geslepen en voorgekoelde glaasje uit te storten. In mijn hoofd probeer ik effe alle handelingen op een rijtje te zetten en besef dat er heel wat werk aan mijn drankje is vooraf gegaan en dat deze service ver boven mijn verwachtingen rijkt.
De cocktail heeft een doorzichtige, licht troebele kleur. Hij ruikt naar een top caipirinha zoals ik ze mij nog herinner op de nachtelijke feestjes bij kampvuur op de Braziliaanse stranden. Bij de eerste slok is de verkoeling perfect en breekt de smaak van de hoofrolspeler zijnde de heel smaakvolle witte rum mooi door. De limoen bokaal heeft een dubbele functie. Enerzijds het fijne aroma en de zachte zuren van limoen en anderzijds de bitters van de gefermenteerde schillen. Het puntje zout doet zijn werk als smaakversterker en de citroenmelisse brengt wat speelse en originele aroma’s in het geheel. Een heel geslaagde theepot nobelvocht om met kleine schenkgeutjes over een hele tijdspanne te genieten.
De stadsgenoten van Doornik mogen hun pollekes kussen met de komst van deze 24 jaar jonge talentvolle barman. Mijn gedacht gaat Arthur, met zijn 1-man show, nog vele mensen gelukkig maken. Ook de prijs bederft de pret niet. Een klein minpuntje is dat hatelijke getik van het goedkoop laminaatparket. Misschien moeten we onze vriend, met vele goede bedoelingen, met z’n allen een paar tapijtjes aan de hand doen.
Cheers
Google+
Your name
Your e-mail address
Name receiver
E-mail address receiver
Your message