LECTUUR

The Mastercooks
Tine Bral

The Mastercooks! De top van de Belgische gastronomie

“Een stevige baby van 2,5 kilo”, zo kondigde voorzitter Cédric Poncelet trots het nieuwe boek van de Mastercooks of Belgium aan dat sinds 17 november in de boekhandels ligt. In het volumineuze boek leren we de leden – en hun keuken – kennen van wat ongetwijfeld de meest prestigieuze culinaire vereniging van ons land is. We schrijven het nog even voluit zoals de naam bij de oprichting klonk: de Vereniging van Meesterkoks van België / l’Association des Maîtres Cuisiniers de Belgique.

In het restaurant van chef Alain Bianchin, lid van de vereniging, in Jezus-Eik werd het boek – hoe kan het ook anders – met een heerlijke lunch boven de doopvont gehouden. Na een lange bevalling van drie jaar werden de eerste exemplaren van het boek overhandigd aan pers en genodigden onder wie de vorige voorzitter Frank Fol die het project in de steigers zette en Mouche, de echtgenote van de overleden president-stichter van de vereniging Pierre Romeyer.

De ondertitel van het boek ‘De top van de Belgische Gastronomie’ omschrijft duidelijk de ambitie van het project. De 118 chefs die elk één van hun mooiste recepten geven, zijn stuk voor stuk ambachtsmannen met respect voor het rijke culinaire erfgoed van ons land. Na een stevige inleiding over de geschiedenis van de vereniging door journalist/auteur Philippe Bidaine, volgen we de chefs op zes wandelingen door het Belgische culinaire landschap: bos, zee, wijn, bier, tuin en chocolade. Telkens wordt de rijkdom van ons kleine landje meer dan duidelijk bewezen: van Noordzeevis tot Ardens wild, van asperges tot boschampignons, van bier tot Belgische wijn…

In het 386 pagina’s tellende boek verklappen de chefs ook waar ze de producten halen waarmee ze graag werken. De lezer stapt binnen bij een groot aantal producenten, gevestigde waarden, maar ook jonge bedrijven, die de passie van de Belgische chefs voor de lokale producten delen en zich onderscheiden door topkwaliteit.

Ook het boek zelf is een compliment waard. Volumineus, maar nergens saai. Grondig, maar nergens ontoegankelijk, noch de recepten, noch de teksten. De uitstekende fotografie van Heikki Verdurme, de grondige research en redactie, het knappe grafische werk van Extra Bold en de volhardendheid van uitgever Kennes brachten dit project vakkundig tot een goed einde.

De bevalling duurde inderdaad lang, maar het resultaat mag gezien en gelezen worden. ‘The Mastercooks. De top van de Belgische Gastronomie’ verdient een plaats in de bibliotheek van elke gastronoom, foodie en iedereen die trots is op onze Belgische culinaire traditie.

‘The Mastercooks. De top van de Belgische gastronomie’ is uitgegeven in een Nederlandstalige en een Franstalige versie.
386 pagina’s. Prijs 49,90 euro. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en kan ook besteld worden bij het secretariaat van de Mastercooks via secretary@mastercooks.be

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1