REPORTAGE

Alcoholvrij bier
Walter Briers

Zonder alcohol:
hip en trendy

Alcohol. Sommigen kunnen er jammer genoeg absoluut niet zonder, anderen vinden het gewoon lekker en kunnen er van genieten, met mate. Toch zijn er uitstekende alternatieven. Alcoholvrij bier bijvoorbeeld.

Tijdens de eindejaarsfeesten spoelen we de vele lekkere gerechten door met verschillende glazen alcohol. In januari wensen we elkaar op recepties een uitstekende gezondheid toe, uiteraard met… alcohol. Steeds vaker wordt februari gebruikt om een alcohol-pauze in te lassen. Toeval of niet, maar het is ook de kortste maand van het jaar.

Dit jaar wordt reeds voor de zesde maal Tournée Minérale georganiseerd. Heel wat mensen kiezen er voor om gedurende één maand néén te zeggen tegen alcohol. Voor sommigen zijn zelfs deze 28 dagen veel te lang, anderen kiezen er bewust voor om ook nadien soberder te gaan leven. Er zijn namelijk verschillende alternatieven voor alcohol die steeds vaker bestempeld worden als hip en trendy. Denk maar aan alcoholvrije bieren.

Accijnzen

Om dat te bewijzen enkele cijfers: in het jaarrapport van de Belgische Brouwers zien we dat in 2016 de accijnsopbrengsten voor alcoholvrije dranken bijna verdubbeld zijn. Uiteraard gaat het hier niet enkel over alcoholvrij bier, maar het is wel in dat jaar dat de alcoholvrije bieren voor februari 2017 werden gebrouwen, de eerste editie van Tournée Minérale.

Meer nog: de laatste vijf jaar is de productie van alcoholvrij bier alleen maar gestegen. In 2020 overstegen de betaalde accijnzen op alcoholvrije dranken voor de eerste maal de accijnzen van bier. Akkoord, de pandemie en de bijhorende sluiting van de horeca spelen hierin zeker mee.

Aanvankelijk werd er neergekeken op alcoholvrij bier, niet in het minst door de echte bierdrinkers. Maar al snel is het voor velen een uitstekend alternatief geworden. En ook de brouwers spelen hierop in: het aanbod groeit elk jaar en de smaken worden alleen maar beter. Mensen die voor even neen zeggen tegen alcohol of die de chauffeur van een gezelschap zijn, kiezen steeds vaker voor alcoholvrij bier.

Is het bier?

Alcoholvrij bier wint dus aan populariteit, maar wat is het nu eigenlijk, hoe maak je het en is het wel bier? Om met de laatste vraag te beginnen: ja, alcoholvrij bier is bier want het wordt net zoals ander bier gebrouwen. Eenvoudig uitgelegd heb je om alcohol te bekomen suikers nodig. Die verkrijg je door gemalen mout, dé basis van bier, te koken waarbij zetmeel wordt omgezet in suikers. Door toevoeging van gist groeien deze suikers uit tot alcohol en koolzuur. Om uiteindelijk alcoholvrij bier te krijgen zijn er verschillende mogelijkheden, maar samengevat komt het hier op neer: je voorkomt dat er alcohol ontstaat of je haalt de alcohol uit het bier. Bij de eerste manier filter je alle vergistbare suikers uit het bier. Geen suikers betekent automatisch geen alcohol. Bij de tweede optie doorloopt het bier het volledige brouwproces, maar gaat de brouwer op het einde door destillatie de alcohol uit het bier laten verdampen. Filteren is duur, destilleren heeft invloed op het aroma van het bier, maar dat kan eventueel aangepast worden.

Meest gekende alcoholvrije bieren zijn ongetwijfeld onze pilsbieren: Jupiler, Maes en Stella Artois. Zeker zo geliefd zijn enkele alcoholvrije speciaalbieren waarbij we in de eerste plaats denken aan Sportzot van brouwerij De Halve Maan uit Brugge. In Thimister proefden we het Bière des Amis 0,0 % en het beviel ons net zo goed als het stevige zusterbier. Ook de Palm 0,0 % en de Leffe Blond 0,0 % konden eveneens op veel bijval rekenen. Net zoals hier groeit ook in het buitenland het aanbod van alcoholvrije bieren. Wij pikten Carlsberg 0,0 % uit de rekken en vonden het erg verfrissend en smaakvol. En in München dronken we afgelopen zomer een Franziskaner Weissbier 0,0 %. Een erg lekker bier dat je met een beetje moeite ook hier op de kop kan tikken.

Een andere mogelijkheid is dat men het bier gaat vermengen met een niet-alcoholische drank. Een mooi voorbeeld hiervan is Radler dat heel erg populair is in Duitsland en Oostenrijk, maar ook hier steeds meer liefhebbers vindt, en dat op de kaart tussen de bieren staat. Opgelet, niet elke Radler is alcoholvrij. Het is een fabel dat bier met water wordt aangelengd tot er nauwelijks nog alcohol in het bier zit. Samen met de alcohol zou ook al de smaak uit je bier verdwijnen.

Handgel

De brouwerijen hebben overigens handig ingespeeld op de actualiteit. De restalcohol, die overblijft na het maken van alcoholvrij bier, wordt gebruikt om ontsmettingsmiddelen en handgels te maken.

Alcoholvrij bier is overigens niet altijd volledig alcoholvrij. De Belgische wetgeving is daarover duidelijk: alcoholvrije bieren mogen maximum 0,5 % vol. alcohol bevatten. Wil je een bier met absoluut geen alcohol, lees dan zeker het etiket.

Er bestaan overigens ook nog alcoholarme bieren. De wet bepaalt dat deze maximum 1,2 % vol. mogen bevatten. Tot deze categorie behoren vaak de tafelbieren. Je kent ze wel, de donkere bieren van bijvoorbeeld Piedboeuf, die op zondagmiddag bij grootmoeder op tafel verschenen, ook voor de kinderen. (jawel, ik behoor tot die generatie) Hun populariteit is geslonken en dat is jammer, want tafelbier is echt wel lekker en ondanks de alcohol wordt er van beweerd dat ze minder schadelijk zijn dan frisdrank.

Waarbij we zijn aanbeland bij de gezondheid. Alcohol, en bier in het bijzonder, is niet ongezond, wanneer je er op een verstandige manier mee omspringt. Het is een feit dat alcoholvrij bier veel minder calorieën bevat dan ander bier en verwaarloosbaar weinig in vergelijking met suikerrijke frisdranken. Het is dus zeker gezonder voor het lichaam. En dan hebben we het nog niet gehad over de veiligheid in het verkeer.

Aroma

Ook brouwerijen en horeca-professionals zijn mee op de alcoholvrije trein gesprongen. Tot voor de eerste Tournée Minérale hadden de meeste grote brouwerijen wel een alcoholvrij bier in het aanbod. Meestal omdat de concurrent er ook één had en vaak was het een pilsbier dat, daar moeten we eerlijk in zijn, niet echt lekker was en zeker niet motiveerde om een alcoholvrij bier te kiezen boven een frisdrank.

De laatste vijf jaar is de markt immens geëvolueerd. Brouwerijen zijn overtuigd van het belang van alcoholvrij bier en schenken meer aandacht aan aroma. Naast pils verschijnen er ook speciale alcoholvrije bieren op de markt. Men richt zich tot speciale doelgroepen zoals bijvoorbeeld sporters. Marketingbudgetten worden vrijgemaakt om deze bieren te promoten, iets wat vijf jaar geleden nauwelijks denkbaar was.

Februari is nog steeds de alcoholvrije maand, alleen is het een stuk eenvoudiger geworden om het vol te houden. En dat hebben we voor een groot stuk te danken aan de brouwerijen die hun aanbod hebben uitgebreid met verschillende smaakvolle alcoholvrije bieren. Tournée Minérale? Wij doen mee, maar niet om hip en trendy te zijn!

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1