Februari wordt opnieuw een alcoholvrije maand met Tournée Minérale. Tot een paar jaar terug was het zoeken naar een niet-alcoholisch drankje in een restaurant, een ‘mission impossible’. Tussen de lange lijst cocktails, aperitieven en wijnen vond je heel uitzonderlijk eens een niet-alcoholisch wijntje. Maar de tijden zijn veranderd. Vandaag ontbreken de ‘non-alcoholics’ op geen enkele restaurantkaart. Goed nieuws, zeker omdat niet alleen het aanbod groter geworden is, maar ook de kwaliteit. Niet-alcoholische dranken zijn er in overvloed: van water met een smaakje tot complexe distillaten waarin tientallen botanicals zijn verwerkt. Alvast enkele niet-alcoholische dranken die een plaats verdienen op elke drankenkaart.
Stijn De Graaf, Julie Vanmaekelbergh en Sarah Dhiet gingen samen met een gespecialiseerd bedrijf op zoek naar hét perfecte alcoholvrije aperitief. Het resultaat: Gutts, een alcoholvrij aperitief dat veganistisch, glutenvrij en laag in calorieën is, maar toch die typische bite heeft van zijn alcoholische tegenhangers. Het Gutts-aanbod omvat drie drankjes: Botanical Dry met toetsen van rozemarijn, sinaasappel, basilicum, citroen en tijm; Cuban Spiced met de typische bite van rum en smaaktoetsen van hout, karamel en vanille en Italian BitterSweet met bitterzoete smaken van sinaasappel en rabarber.
Het alcoholvrije apertiefdrankje van Pieter Lonneville, chef van Tête Pressée in Brugge. Buloo presenteert zich als een ‘unguilty sparkling pleasure’ voor wie geen alcohol wenst te drinken. Een elegant parelend aperitief met de allures van champagne, maar dan zonder alcohol en arm aan calorieën. Een verrassend verfrissende combinatie van kombucha, rooibos, citroen, kers en kruiden. Uniek van smaak en bereid volgens een 100% natuurlijk en ambachtelijk productieproces.
Een belangrijke groep in de niet-alcoholische dranken zijn de niet-alcoholische spirits. Deze spirits zijn zoals hun alcoholische tegenhangers bedoeld om in cocktails/mocktails te gebruiken, maar ook om puur te drinken met ijs als verfrissende en dorstlessende drank.
Net als hun alcoholische tegenhangers zoals wodka, jenever en gin zijn het ‘distillaten’. Door het distilleren van een basismengsel dat suiker bevat, bekomt men alcohol. Door dan ‘botanicals’ -vruchten, kruiden en specerijen die geen suiker bevatten – toe te voegen krijgt de alcohol (meestal gin) een specifieke eigen smaak. Maar, die botanicals kan men ook puur verwerken tot niet-alcoholische spirits.
No alcohol, no compromises. Dat is wat de Gentse Charlotte Matthys in gedachten had toen ze in 2018 haar eigen alcoholvrije ginvariant ontwikkelde, omdat ze tijdens het uitgaan merkte dat de selectie alcoholvrije dranken op de kaart wel héél erg beperkt was. Intussen ging haar NONA June internationaal en kreeg het gezelschap van NONA Spritz. Een kruidig drankje met sinaasappelzeste, bloedsinaasappel en gentiaanwortel dat probleemloos kan gedronken worden door vegans en zwangere vrouwen.
Rechtstreeks afgeleid van Tree3 London Dry Gin, een biologische en duurzame gin. Net als zijn grote broer heeft Tree3 Drink een bio-certificaat. Het glas van de fles is 100% gerecycleerd en opnieuw recycleerbaar. Tree3 Drink wordt gedistilleerd uit onder meer marshmallow, Angelica, kardemom, citroenverbena en zoethout. Puur te drinken, maar ook te verwerken in tal van mocktails.
Het mooie aan de trend om steeds meer alcoholvrij te drinken, is dat heel wat – vooral jonge – ondernemers zich geroepen voelen om de traditionele paden te verlaten en te gaan experimenteren. Ze mengen oude werkmethodes met gedurfde nieuwe technieken tot producten die niet alleen geen alcohol bevatten, maar ook nog eens lekker, avontuurlijk en gezond zijn en die een groot publiek kunnen aanspreken.
Een Belgische chef die het experiment niet uit de weg gaat, is tweesterrenchef Sang Hoon Degeimbre. Tien jaar geleden begon hij met het maken van alcoholvrije maceraties en nu is er OSAN, een compleet nieuw drankje, in niets te vergelijken met gearomatiseerd water of een infusie. De chef gebruikt een eigen proces dat hem in staat stelt de smaak en geur van planten in bronwater over te brengen. In tegenstelling tot andere alcoholvrije dranken wordt de alcohol niet door suiker, maar door smaak vervangen. Alle ingrediënten hebben het bio label.
De bekende Britse wijnschrijver Matthew Jukes en zijn compagnon Jack Hollihan vonden het aanbod aan lekkere alcoholvrije drankjes wel héél bedroevend. Ze gingen experimenteren en daar was: Jukes, een totaal nieuw drankje met appelciderazijn als ‘ruggengraat’. Dit hoofdingrediënt zorgt voor droogheid, lengte en een fijn mondgevoel waardoor het een goede begeleider vormt voor gerechten. Elk van de vijf Jukes bevat fruit, groente, verse en gedroogde kruiden, specerijen en zelfs bloemen.
Google+
Your name
Your e-mail address
Name receiver
E-mail address receiver
Your message