EDITO

Pascale Van Weert

Terugkeer naar normaal

Volgens het laatste nieuws zouden we in de loop van 2022 een terugkeer naar een normaal leven mogen verwachten. Laten we het hopen!

Intussen is de crisis door het virus nog lang niet voorbij en ze zal grote gevolgen hebben gehad voor de Horecasector.  Recent nog hebben de beperking van de openingstijden, de verplichting van het CST en de beangstigende sfeer die door de overheid en door bepaalde media wordt uitgedragen, de verwachte winsten van de sector aan het einde van het jaar sterk verminderd. Met de veralgemening van het telewerk, minder bureaucraten, minder toeristen en minder funshoppers worden de stadscentra veel minder bezocht dan gewoonlijk.

Ondanks deze situatie is volgens een studie van Lightspeed het brutovolume van de transacties van restaurantondernemers nochtans met 37% toegenomen in 2021 ten opzichte van 2020, dus kunnen we een vrij snelle terugkeer naar normaal verwachten in 2022 zodra de beperkingen worden opgeheven.

Of een explosieve situatie?

Ik stel me toch één vraag:

Enerzijds zien we steeds meer grillen bij het personeel (wens om meer verlof te hebben, weigering om in een onderbroken dienst te werken, vraag naar meerdere opeenvolgende verlofdagen, salarisverhoging). Het was vóór Covid al moeilijk om personeel aan te werven of te behouden, wat moeten we dan vandaag wel niet zeggen?  Als reactie op dit probleem beperken steeds meer zaken hun aanbod en hun openingstijden.

Tegelijkertijd blijven de prijzen van de producten, de energie- en de huurprijzen toenemen.

De kosten stijgen exponentieel, maar het aanbod en het aantal diensten worden beperkt !

Tenzij de klant een fikse prijsstijging aanvaardt, zie ik niet in hoe deze onaangename en potentieel explosieve vergelijking kan worden opgelost, want zullen de klanten, gezien dezelfde stijging van de kosten van het levensonderhoud, bereid zijn morgen om meer te betalen?

Wat denkt u?

Journalisten meegewerkt aan dit magazine:
Tine Bral, Walter Briers, Patrick Fiévez, Joëlle Rochette, Solange Tastenoye, Marc Vanel, Pascale Van Weert

Foto’s:
Taste : Jan Bellen

Om onze Newsletter te ontvangen, klik hier
Om ons tijdschrift op papier te ontvangen, abonneert u zich hier

Horeca Magazine is een uitgave van Services Pro bvba
www.horecamagazine.be  |  info@horecamagazine.be |  Tel. 02 644 22 52

Disclaimer

FOCUS

Wordt de toekomst alcoholvrij?

FOCUS

Diepvriesproducten

Gastronomika in San Sebastian

Alcoholvrij bier: hip en trendy

NEW

Ose – Eau pétillante

TASTE

Alex Van Kalck

TASTE

Partner

Parelhoen / Pieter Coomans

Software problemen

NEW

Martini Non-Alcoholic Aperitivo

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1