BEROEP
Private Chef
Tine Bral
foto’s: © Marc-Pieter Devos
Rust en vrijheid zijn de basis voor chef Nikolaas Barrezeele. Na 10 jaar topgastronomie en 4 jaar als private chef op luxejachten die de wereldzeeën bevaarden, vond hij zijn vaste stek aan de oevers van de Leie in Drongen bij Gent. In januari opent zijn private dining die hij de veelbetekenende naam Rust gaf.
Het is rustig hier aan de oever van de Leie. De recente nieuwbouw met hoge ramen naast het oude huis oogt warm en cosy. Rust, ja, maar ook ‘rust’ ofte roest in het Engels.
Nikolaas: “Aan de buitenzijde is veel cortensstaal gebruikt dat prachtig roest/rust kleurt en daarmee een geheel vormt met de 100 jaar oude beuk ernaast die altijd wat roestig oogt en ook verwerkt is in mijn logo. En, ik vond hier steeds rust, kwam hier steeds thuis. Het waren heftige jaren, (lacht) ik was best wel een ‘pittige’ chef. Ik wil de mensen die naar hier komen – of het zakenmensen zijn of families – een rustige plek geven om samen te werken of gewoon elkaar te ontmoeten.
“Toen ik op de boten zat, stond ik alleen in de keuken, WOU alleen staan, de hele dag koken, vond ik fantastisch. Naar de markt gaan en koken voor gasten en crew. ‘s Morgens was er een ontbijtbuffet, ‘s middags een lunchbuffet en ‘s avonds een 3 gangenmenu. Er waren meestal 10 gasten aan boord en die vroeg ik dagelijks waar ze zin in hadden. Door zo lang op sterrenniveau te hebben gekookt, weet je dat je op het moment zelf moet werken. Daar voel ik mij het best bij. Een echte chef moet trouwens alles kunnen klaarmaken en durven ‘commercieel’ koken. Als chef kun je zeggen, zo kook ik en ik geef door zoals ik het wil. Ik luister naar mijn klanten, ‘mijn ego is op zee gebleven’. Als men BBQchicken en sushirolls wilde en dat avond na avond, dan kregen ze dat, maar dan maakte ik wel dé beste. Ik wil mensen gelukkig maken met food. Daar vraag ik wel een juiste prijs voor. Veel chefs durven dit niet, vergeten te rekenen.”
Nikolaas Barrezeele groeide op in feestzaal Mantovani in Oudenaarde. College was niet aan hem besteed, de keuken daarentegen des te meer. Na zijn opleiding in Koksijde trok hij met rugzak en koksmuts de wereld rond. Zijn eerste job was chef op een yacht met een respectabele lengte van 110 meter dat pendelde tussen Monaco, Saint-Tropez, Ibiza, Sardinië… Leuk, maar hij wou meer en kwam terug naar Vlaanderen. In De Karmeliet leerde hij écht de stiel, hij kende de technieken van school, maar wou het dagelijks doen, want alleen zo krijg je het echt in de vingers. Van Geert Van Hecke ging het naar Danny Horseele om dan chef te worden in de Pêcheur – feestzaal, bistro en gastronomisch restaurant – aan… de boorden van de Leie. Hij bleef er goed 2 jaar en ging toen in op het aanbod om sous-chef te worden in Hof van Cleve. Een heftige tijd die hij na 6 maanden afsloot om… opnieuw te gaan varen. Vier jaar later meert hij aan in Drongen en start hij straks een eigen zaak aan de Leie. Geen restaurant, neen, maar een private dining waarin de vrijheid van de chef zich gaat vertalen in een pure keuken die ingaat op de wensen van de klant.
Nikolaas: “Toen ik terug was, ben ik gaan freelancen bij collega’s die hulp nodig hadden én aan huis gaan koken. Dat laatste blijf ik doen, op mijn kaartje staat trouwens ook ‘huiskok’. Vanaf 6 man kom ik de deur uit zowel zakelijk als familiair en ik ga ook wel eens mee naar een chalet, kasteel, villa in het buitenland als huischef. (lacht) Een verlengde van mijn bootjaren.
“Ik stelde vast dat heel veel zakenmensen nood hadden aan een rustige, discrete plek waar ze konden samenzitten om dingen te bespreken. Met vreemden, maar ook met de eigen mensen zonder gestoord te worden door de dagelijkse beslommeringen. Maar ook families willen graag buitenshuis samenzijn zonder zorgen. Ik pas mijn keuken aan aan mijn klanten, luister wat ze willen, wie er komt en wat de insteek is. Bij een zakelijk diner kook ik eenvoudig, stel alles aan het begin van de maaltijd voor om daarna niet meer te storen. Horen zien en zwijgen.
“Vrij snel heb ik besloten om naast het oude huis een nieuwbouw te zetten als een soort creatieve ruimte voor mezelf, waar ik de mise-en-place kon doen en experimenteren. Maar, ik kreeg vraag om naar hier te kunnen komen met een beperkt gezelschap. Vergaderingen die moeilijk op kantoor kunnen, boardroom, audits… veel dingen kunnen ook niet op restaurant. De Chefs Table opent in januari. Het is een pure privélokatie die je kunt afhuren zowel zakelijk als familiaal voor max 12 personen.
“Wat het kost? Dat bepaal je als klant zelf, hangt af wat je wil, hoe uitgebreid en luxueus het moet zijn. Welke producten je erin wil verwerken. Luxe kost geld, dat weet iedereen, maar niet ik bepaal wat in het menu komt. Ik ben en moet bezig zijn met de prijs, maar werk wel enkel met goede producten. Door mijn werkervaring kook ik gastronomisch al noem ik het liever ‘gastro-comfortfood’. Als ik op verplaatsing ga, reken ik naast de foodkost ook mijn uren. Mijn menu kost doorgaans 75 euro: hapjes, voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht, 2 dessertjes. All in – met dranken – wordt dit 125 euro.
“Ik hou ervan vrij te zijn. Er is een constante afwisseling, ik heb mijn ding gevonden! Ik ben blij, amuseer me, heb tijd voor mijn gezin en vrienden en kan genieten van rustig thuis te zijn. (lacht) De boot is aangemeerd.”
Rust Private Dining
Drongen
www.rustprivatedining.be
Nodig
Doen
Google+
Your name
Your e-mail address
Name receiver
E-mail address receiver
Your message