WIJN
Beaumes de Venise
Patrick Fiévez
We zijn in het zuiden van de Rhônevallei. Rond het pittoreske dorpje waaraan het zijn naam dankt, strekt het wijngebied Beaumes de Venise zich uit over vier dorpen. Bekend om zijn beroemde natuurlijke zoete wijn op basis van muskaatdruif, is het ook – steeds meer – bekend om zijn gulle rode wijn van de druivenrassen grenache, syrah en mourvèdre, de beroemde GSM.
Eerst en vooral de naam. Er is geen enkel verband met de beroemde Italiaanse stad. ‘Venise’ is hier een vervorming van ‘de Venisse’, d.w.z. van het voormalige graafschap Venaissin waar dit dorp ligt. Aan de voet van de Dentelles de Montmirail, direct naast Gigondas en Vacqueyras, heeft de muskaatdruif (‘le muscat à petits grains’, in wit en rood) dit dorp in de Vaucluse en zijn natuurlijke zoete wijn wereldberoemd gemaakt. Hij werd waarschijnlijk aangeplant door Griekse kolonisten die een handelspost vestigden aan de voet van de Dentelles, de bergketen die het landschap markeert. Deze wijn, met zijn onvermijdbare fruitigheid en sensueel mondgevoel, maakt sinds 1945 deel uit van de Franse familie van natuurlijke zoete wijnen. Hij is vooral bekend in wit, dat het grootste deel van de productie uitmaakt (90%), maar is ook verkrijgbaar in rosé en zelfs in rood. Maar Beaumes de Venise biedt ook een rode wijn die, van Côtes du Rhône tot Côtes du Rhône Villages, naar de top van de hiërarchie van de rhônewijnen is weten te klimmen. Dat was in 2005 toen hij de status van ‘Cru’ verkreeg zoals zijn buren Gigondas en Vacqueyras.
‘De meeste wijnbouwers trachten de boodschap van het terroir te vertalen’, verzekert Georges Truc, beroemd oenogeoloog van de streek. Met name die van de bodem. Het kenmerk van deze Cru (die alleen in het rood verkrijgbaar is) is het terroir dat ‘Trias’ wordt genoemd. Dankzij deze fijne okerkleurige aarde hebben de wijnstokken geen last van droogtestress, wat zeer gunstig is in deze periode van opwarming van de aarde. De muskaatdruif daarentegen gedijt op zandgronden die ‘safres’ worden genoemd en bijna uitsluitend in de gemeente Beaumes. Maar laten we terugkeren naar rood. Op 660 ha, met een vrij lage gemiddelde jaarlijkse opbrengst (vooral in vergelijking met de wijnen van Bordeaux), 32 hectoliter per hectare, zijn dit wijnen met een eigen persoonlijkheid.
Xavier Vignon, oenoloog-adviseur en producent van een tiental appellations in de zuidelijke Rhônevallei, definieert de stijl van de rode wijnen van deze Cru als volgt. ‘De vele wijnstokken op grote hoogte, sommige tot op 600 meter, bieden een echt voordeel met de opwarming van de aarde die we meemaken. Een koeler klimaat levert wijnen op met minder alcohol, ook al blijven ze royaal. Voor deze laatste oogst bedroeg het gemiddelde 14,5-15°, terwijl het in Châteauneuf-du-Pape eerder 16°5 was. Syrah, dat minder alcoholische wijnen geeft dan grenache, wordt steeds vaker opgenomen in de assemblages, tot 20-25%. De diversiteit van de blootstellingen, microklimaten en prachtige landschappen behoort ook tot de sterke punten van de Cru, die wijnen voortbrengt die ronder en soepeler zijn dan die van de buren. Het zwakke punt? Zijn gebrek aan bekendheid.’
Ik volgde een workshop mixologie, georganiseerd door de Caves des Vignerons (Rhonéa). Natuurlijk wordt Muscat best natuur gedronken, goed koel (8°), vanaf het aperitief, maar ook aan tafel bij Aziatische creaties (Thaise garnalen, garnalen-mangosalade), Noord-Afrikaanse creaties (tajine van kip met abrikozen), citroen- en abrikozentaart, cheesecake met kokos en passievruchtencoulis… Maar sommige cocktailideeën zijn pertinent. Zoals deze: twee derde Muscat, een derde vlierbessenlikeur. Bruisend water en een beetje limoensap toevoegen.
Google+
Your name
Your e-mail address
Name receiver
E-mail address receiver
Your message