JURIDISCH

Nieuw: een pand kopen via biddit.be?
Solange Tastenoye

Wenst u een winkelpand te kopen, dan kan dit voortaan gemakkelijk vanuit uw zetel! Sinds kort kan men kopen via ‘biddit.be’. Hoe gaat dit in zijn werk?

Wanneer komt een koop tot stand?

Koop is een overeenkomst waarbij de ene partij zich verbindt om een zaak te leveren, en de andere om daarvoor een prijs te betalen. De koop tussen partijen is voltrokken zodra er een overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is.

Concreet betekent dit dat er twee essentiële bepalingen van toepassing moeten zijn opdat er sprake kan zijn van een koopovereenkomst, nl er moet een overdracht van het eigendomsrecht van een zaak zijn (bv een pand) en er moet hiertoe een prijs betaald worden. Ontbreekt één van deze twee elementen dan kan er onmogelijk sprake zijn van een koopcontract!

Verder moet er opdat een koop tot stand kan komen, een ‘wilsovereenstemming’ zijn tussen de koper en de verkoper. Aanvaardt de kandidaat-koper dit aanbod, dan is er een ‘wilsovereenstemming’ tussen koper en verkoper en zal de koop tot stand komen.

Kopen en verkopen via ‘Biddit.be’!

Sinds kort kan u perfect een pand kopen zonder naar het notariskantoor te stappen of naar een openbare verkoop te moeten gaan. U kan tegenwoordig gemakkelijk via Biddit.be bieden op een pand naar uw keuze! U kan bieden met uw e-ID en dit in volledige discretie; uw bod is wel voor ieder die Biddit.be bezoekt zichtbaar, maar alleen de notaris kent uw identiteit!

Op de website Biddit.be kan u alvast kijken naar alle panden die overal in ons land te koop zijn. Voor elk pand wordt aangegeven wanneer de biedingen beginnen en wanneer ze eindigen. Bij het aanklikken van een pand, krijgt u eveneens de biedingsvoorwaarden en de procedure voor de aankoop van dat pand te zien. Het is belangrijk deze voorwaarden goed na te lezen. Er wordt ook uitgelegd hoe u aan het biedingsproces kan deelnemen.

Elke bieder kan zijn bod in alle discretie uitbrengen; dit bod wordt door iedereen die Biddit.be bezoekt ook gezien. Bent u de hoogste bieder voor een pand, dan zal de notaris u contacteren daar hij elke bieder kent!

Is een bod geplaatst op Biddit.be bindend?

Absoluut! Eens u een bod geplaatst hebt op Biddit.be, bent u door dat bod gebonden en kan u niet meer terug. Vermits de notaris weet wie er geboden heeft, zal hij u contacteren na het eindigen van de biedingen en u het laatste bod hebt uitgebracht.

Daarom is het raadzaam om, indien u biedingen doet via Biddit.be, u vooraf goed te informeren over het desbetreffende pand. Best ook vooraf nagaan bij uw bankinstelling of u een lening kan bekomen en zo ja tot hoeveel deze lening kan gaan. Indien later zou blijken dat u geen lening bekomt en u dit pand kocht, dan zal u hierdoor in de problemen komen!

Automatisch bieden?

Op Biddit.be kan u ook ‘automatisch’ bieden. Dit houdt in dat u een bedrag kan vastleggen tot waar u bereid bent om te bieden (bv 200.000 €). Het systeem kan dan zelf automatisch bij bieden tot wanneer uw plafond van 200.000 € bereikt werd. Het voordeel hier is dat u de biedingen niet op de voet hoeft te volgen!

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1