WIJN
Domaine Pignier, Côtes du Jura 2018 (Trousseau) Jura, France
Andy De Brouwer
Deze column omvat een wijngesprek-ketting. Het concept is eenvoudig, iedere episode proef ik één fles wijn met een invoerder die mij gelijk welke fles mag voorstellen zolang deze niet uit z’n eigen assortiment komt. De volgende aflevering bezoek ik dan de invoerder van deze wel besproken fles, diegene die dan op zijn beurt een fles mag voorstellen uit het aanbod van een collega. Enzoverder…
Blind proeven is altijd een beetje een loterij. Het leuke is dat er meestal een bepaalde gezonde stress wordt gecreëerd samengaand met wat onvermijdbare competitieve oer-instellingen van onze grijze massa. Vergelijk het maar met het spelen van een gezelschapsspel. Het begint allemaal voor de lol maar soms komen karaktertrekjes en frustraties aan de oppervlakte. Als het een geruststelling mag zijn kan ik bevestigen dat de meest gereputeerde sommeliers ook vaak duizend kilometer verkeerd zijn. Wat niet wegneemt dat bij de volgende wijn diezelfde persoon soms niet alleen de origine kan achterhalen maar ook de druif, jaargang en zelden zelfs de wijnbouwer die de wijn heeft gemaakt. Ervaring speelt een grote rol, dat is zeker. Mijn advies voor blind proeven is, werk omgekeerd met uitsluitsel. Vaak kom je op die manier korter bij, dan met een vogelpik attitude. Probeer goed na te denken over de maturiteit en de stijl om tot een besluit te komen. Exact in deze situatie vangen we ons wijngesprek aan, in het heetst van de strijd aan een kleine houten tafel in een schaars verlicht rustiek gebouw van een vergeten dorp ergens tussen Mons en Charleroi.
“Ik geef een kleine hint”, zegt Yoann onze gastheer, “het is een mono-cepage wijn” (van één bepaald druivenras). Langzaam laat ik de wijn rollen tegen mijn glaswand. De tranen die als een fontein heel symmetrisch aflopen doen vermoeden dat er wat meer alcohol in zit. De kleur is kersenrood met nuances en violette schakeringen in de rand, aan het begin van wat evolutie. Ik ruik dieprood fruit als cassis, bramen en wilde pruimpjes maar ook een natuurlijk en geventileerd parfum van varens en mossen in samenhang met een zuiderse zwoele kruidigheid. Stiekem durf ik nog voor het proeven al vermoeden in het zuidelijke deel van Frankrijk te zitten maar alvorens ik luidop praat wil ik zeker zijn van mijn stuk. “Ik ga me voor de leeuwen gooien!!!”, zegt Dominique “Het is een wijn uit de Jura of de Savoie, Quelle gourmandise!” zegt hij met enige overtuiging. Zo snel had ik geen verdikt verwacht. “Daarvoor is hij veel te zonovergoten rijp” antwoord ik hoofdschuddend. “Opgepast”, onderbreekt Yoann, “de opwarming van de aarde kan voor verrassingen zorgen! In warme jaargangen zijn noordelijke wijnen soms sluwe bondgenoten van de zuiderse karakteristieken. Pinot noir met 14 graden alcohol in de Bourgogne is geen uitzondering meer.” Met deze tips in het achterhoofd buig ik mij verder over het glas. Ondertussen evolueren de aroma’s naar een uitgedroogd bloemenboeket en nuances van kirsch. In de mond heeft hij een vlezige aanzet, puntige zuren en een hint van wat resterend koolzuurgas. Ik durf me te lanceren en waag me luidop “Cot (=Malbec) uit de Loirestreek” Langzaam gaat de kous af de fles, het tromgeroffel beeld ik me zelf maar in…, Cimbaal…
Woooow een wijn uit de Jura!! Pot vol koffie, Dominique was er onmiddellijk pal op. “2018 was een atypische jaargang. Het was die zomer extreem droog en warm in het noorden en tropisch warm maar vochtig in het zuiden. Vandaar die verwarring in het aroma” weet Yoann. ”Deze wijn heb ik onlangs geserveerd voor vrienden met een Chinese fondue. Bouillon, koriander, vis en Iberisch varkensvlees met daarbij zes verschillende sojasausjes, wat een feestelijk experiment!”, kan ik mij inbeelden. “Ik zie deze wijn eerder bij klein pluimwild” zegt Dominique. Plots komt zijn klassieke scholing naar boven in het gesprek. Dominique heeft nog gewerkt als sommelier in de Sanglier des Ardennes. In 1991 werd hij Eerste sommelier van België tussen concurrenten als William Wouters (ex-sommelier Comme Chez Soi), Eddy Dandrimont (laureaat 1995), Pierre Vicini (ex-sommelier La Truffe Noir), Sang Hoon Degeimbre (nu van chef l’Air du Temps maar vroeger was hij sommelier) allemaal grote namen in de gastronomie.
“Ik heb deze wijn ooit ontdekt in een Aziatisch restaurant ‘L’Esprit Bouda’ Bij Tienchin Chi in Gosselies en nu koop ik hem jaarlijks voor mijn privékelder. De sommelier had me deze wijn aanbevolen bij een menu met eend en rundsvlees. Dat restaurant is uitgeroepen tot beste Aziaat en ze hebben een super mooie wijnkaart” vertelt Yoann. Alweer een Chinees restaurant waar veel aandacht is voor de wijn denk ik bij mezelf. Nog niet zo lang geleden ontdekte ik Le Shanghai in Luik aan de kathedraal. De combinatie van een tempura van kreeft met een Chateau Simone Palette rosé van maar liefst 15 jaar oud in karaf geserveerd is één van mijn mooiste ervaringen ooit. Die Chinezen zijn niet te onderschatten!
Nu ik weet wat we aan het drinken zijn, moet ik toch wel toegeven dat ondanks de vlierbesachtige wijnervaring, de mond-aankledende textuur en de zalvende tannine de Jura herkenbaar is dankzij de frisse zuren en de minerale ondertoon. Makkelijk gezegd achteraf natuurlijk maar dat is altijd het geval met blind proeven. De Jura is het Franse buitenbeentje dat niet in het hokje past en dat dankzij die zeer typische variëteiten als de witte savagnin met zijn oxidatieve tonen. De rode poulsard druif met zijn valse lichtvoetigheid en mooie minerale handtekening. De trousseau zoals in onze geproefde wijn is de volste en meest gestructureerde druif uit de Jura. Bovendien is het een laatbloeier dat bij gevolg minder vatbaar is voor voorjaarsvorst. Ze geeft meer kleur, diepgang en tannine dan de meer gekende lichte poulsard. Zeker de vermelding waard is de fantastische chardonnay uit die streek. Men zou ze bijna vergeten naast de bourgognes maar vaak zijn ze puurder, strakker en beter van prijs. De Jura is een echte sommelier speeltuin om mee uit te pakken onder kenners. Ik ben wel extreem blij dat er eentje de revue mag passeren.
“Hoe stellen jullie het wijnaanbod samen?” “Onze filosofie is de volgende. We kiezen, kopen en drinken eerst wijnen voor onszelf, lekker eigenwijs. We zijn altijd op zoek naar evenwicht en de fles moet makkelijk vlot leeg geraken. Nadien volgen onze klanten onze smaak of niet” licht Yoann toe. “Ik ben net op Riesling jacht geweest in Duitsland aan de Rijn en de Moezel. Dat is voor mij de koning van alle witte druivenrassen.” “En wat is dat dan voor rood als ik vragen mag?” “Zonder twijfel gamay uit de Beaujolais.” Ik kan die mannen wel pruimen en ben voor 99% eens met hun filosofie en voorkeuren. Op één ding kan ik niet echt akkoord gaan, dat is die Chinese fondue met deze prachtige rode wijn uit de Jura. Toch een beetje een stijlbreuk mijn gedacht.
Ching Ching, …
Maison Mostade Gobert, 10 Rue Saule Godaux 6560 Solre-Sur-Sambre
Dominique Gobert & Yoann Waroquier
Domaine Pignier, Côtes du Jura 2018 (Trousseau) Jura, France 29.80 €/fles
Stéphanie Vial van het huis Couleur Vin à Braine le Comte
Google+
Your name
Your e-mail address
Name receiver
E-mail address receiver
Your message