FOCUS

Feestmaaltijden
Joëlle Rochette

Wat zullen onze feestmaaltijden zijn in 2020?

 

Met of zonder lockdown en opgelegde ‘sluiting’ van de restaurants is de Belg dit jaar van plan om echt te SMULLEN, niet figuurlijk maar letterlijk!  Een Belg die, van het noorden tot het zuiden van het land, duidelijk het vaste voornemen heeft ZICH TE VERWENNEN!

Bij het observeren van de blogosfeer, het volgen van de dagelijkse actualiteit en het raadplegen van verschillende enquêtes bij de consumenten hebben we gemerkt dat de Belgen, levensgenieters of niet, dit jaar meer dan ooit vastbesloten zijn om goed te tafelen aan het einde van dit jaar.

Half december zijn de reservaties voor de meest creatieve feestmenu’s, de meest traditionele of feestelijke kant-en-klare maaltijden, tapasschotels voor een toegankelijker budget, spectaculaire vleespasteien, fijne vleeswaren en pithiviers of de meest koninklijke zeevruchtenschotels al in volle gang! En dan hebben we het nog niet eens over de bijpassende kleine of grote cru’s en cocktailboxen die nu ook rechtstreeks kunnen worden geserveerd bij de restaurants die open blijven als traiteurszaak.

Het bewijs dat dit jaar meer dan ooit de verbeelding van elke creatieve restauranthouder aan de macht is!

Enquêtes die de voornemens voor het eindejaar onthullen

Volgens een studie uitgevoerd door Opinion Way in opdracht van Mondial Relay is ongeveer 92% van de Belgen van plan om kerst op een andere manier door te brengen. Terwijl 43% van onze landgenoten overweegt om het aantal gasten te verminderen, geeft 49% er de voorkeur aan om in deze tijd geen risico’s te nemen. Er tekent zich een algemene trend af: 57% maakt zich zorgen over de huidige situatie. Maar velen zullen proberen om de gezondheidscrisis te vergeten met een goede maaltijd.

In Frankrijk heeft The Fork een enquête gehouden bij de bevolking over haar plannen voor de eindejaarsmaaltijden. Daaruit blijkt dat huisbereide maaltijden centraal staan voor de feesten in 2020, aangezien 70% van de Fransen van plan is zijn feestmaaltijden zelf te bereiden, terwijl 30% de voorkeur geeft aan diepvriesgerechten of een traiteur. 30% is van plan om een technisch recept te reproduceren en slechts 8% zal zich laten inspireren door de recepten van grote chefs voor het kerstdiner. Wat het budget betreft, zegt 21% van de ondervraagden ook speciale extraatjes (luxe voedingsmiddelen, meer cadeaus, …) te plannen om zich te troosten na dit moeilijke jaar.

Overzicht van de meest opvallende trends

Om de festiviteiten in te zetten vanaf het aperitief

Het gastronomische aperitief of cocktaildiner zal dit jaar ongetwijfeld minder succesvol zijn, gezien de onmogelijkheid om grote bijeenkomsten te organiseren, zowel privé als op het werk voor een eindejaarsborrel.

Het heeft dus geen zin voor de restauranthouder, die het al erg druk heeft met feestmenu’s, te overwegen om tal van hapjes, zakoeski’s, aperitiefglaasjes of gevarieerde canapés te bereiden. Aangezien het erop lijkt dat de klant dit jaar de voorkeur eraan zal geven om ze zelf te bereiden. Het aanbieden van koekjes, gebakjes, zoute krullen, toast of ambachtelijk brood, steeds zelfgemaakt, zal daarentegen op prijs worden gesteld. Een formule die de chef tijd kan kosten, minder winstgevend is, maar die de klanten een kwaliteitsgarantie kan bieden en een tijdsbesparing kan opleveren voor degenen die haast hebben. En of het nu thuis in ‘familiekring’ of met twee is, de huidige trends geven systematisch de voorkeur aan bereidingen die echt door chefs zijn gemaakt (echte ambachtelijke foie gras, vleespasteien of pithiviers, …). Luxe producten en wijnen uit de topklasse zijn ook erg gewaardeerd dit jaar, omdat ze minder duur zijn wanneer ze in kleine hoeveelheden worden gekocht. Voor duo’s is een doosje kaviaar met een uitstekende ijswodka of een zeer goede champagne net zo goed geschikt voor een kleiner budget. Originele cocktails, lokale wijnen, mocktails en gearomatiseerd water zullen een pluspunt zijn voor degenen die u ze laat ontdekken. Het juiste oog hebben en goed kunnen onderhandelen zal een topprioriteit zijn!

De grote klassiekers van vroeger en ‘signatuurbereidingen’

Met of zonder covid lijkt het erop dat de meest traditionele feestgerechten nog steeds de voorkeur genieten. Bij de liefhebbers is wild nog steeds het hoofdgerecht, gevolgd door de iets minder populaire kerstkalkoen gevuld met, bijvoorbeeld, gedroogd fruit.  Nog steeds voor de liefhebbers blijven haas op koninklijke wijze, ree met Jagermeestersaus, coq au vin, hindevlees met port de grote musts van de Franse keuken. En dit jaar, als eerbetoon aan de twee beroemde Fransen Paul Bocuse en Valery Giscard d’Estaing, zou een VGE-consommé velen kunnen verrassen. Wees voorzichtig met de bereidingstijd voor deze grote klassiekers, maar rentabiliteit is verzekerd als u ruim van tevoren bestelt.

Zeevruchtenschotels zijn ook een niet te onttronen en tijdloze must op feesttafels. Uit de enquête van The Fork (begin december vorig jaar) bleek dat 70% van de ondervraagden, zowel in Frankrijk als in België, de voorkeur geeft aan zeevruchten. Het voordeel is dat het mogelijk is om ze voor twee of meer gasten te bereiden. Het is aan u om veeleisend te zijn met betrekking tot de versheid van de schelpdieren, maar ook om het ideale ‘extraatje’ aan te bieden zoals huisgemaakt brood/toast, een lokale hoeveboter of zelfs en natuurlijk een echte huisgemaakte mayonaise. Vergeet niet de spectaculaire verpakking die van zo’n festijn wordt verwacht, maar ook het beste wijnadvies dat u ook in perfecte harmonie met deze lekkernijen uit de zee kunt aanbieden.

Andere bereidingen die niet mogen worden vergeten bij de voorkeuren in België: de traditionele kerstworst of de al even traditionele koninklijk gegarneerde zuurkool aan het begin van het jaar.

Wat betreft de ‘signatuurgerechten’ weten onze grote hedendaagse chefs, al dan niet met een ster, jong of oud, hoe ze dat moeten doen door nu eens bereidingen aan te bieden die hen beroemd hebben gemaakt en dan weer gerechten verfraaid met luxe producten zoals truffel, kaviaar, champagne. Hun bereidingen worden erdoor veredeld en hun klanten, die niet op een centje kijken, zullen tevreden zijn.

Als dessert: kerststronk en kerstkoekjes of individuele verrines

De desserts zijn dit jaar meer voorbehouden aan banketbakkers en het meest gewild bij gerenommeerde banketbakkers. Als men toch een dessert wil aanbieden, zoals een creatieve kerststronk of een zelfgemaakte ijstaart, is het bij verscheidene bedachtzame restauranthouders de trend om samen te werken met een gerenommeerde banketbakker of chocolatier. Zo heeft chef Isabelle Arpin (Brussel) in samenwerking met banketbakker Nikolas Koulepis een kerststronk met kastanjes gemaakt. U zult het recept ontdekken in het COOK Magazine van deze maand december. Daarnaast biedt ze in het kader van haar traiteurservice ‘La Bonne Etoile’ bij haar menu’s uitgelezen wijnen aan die harmoniëren met de gerechten, evenals bloemrijke tafeldecoraties, artisanale kaarsen, …

Ook erg in de mode zijn individuele zoete verrines (panna cotta, mousse, exotische fruitcocktail) die vrij gemakkelijk te bereiden zijn en zeker een succes zijn als ze ongewone smaken bieden. Enkele gouden nuggets of veren maken ze nog feestelijker en verleidelijker. Genoeg om u te laten dromen van een beter jaar zodra de klok middernacht slaat!

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1