REPORTAGE

EuroFoodArt
Pascale Van Weert

Beschermde Geografische Aanduiding:  van het veld tot het bord

Via de communicatiecampagne ‘EuroFoodArt’ promoot Europa de uitmuntendheid van de Europese agrovoedingssector. De campagne, die de aandacht vestigt op de Europese BOB- en BGA-labels die deze kwaliteit garanderen, wordt in België gevoerd door Apaq-W.

De Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) dient om de oorsprong van een product te garanderen door een specificiteit, een oorsprong, een uitzonderlijke smaak in ere te houden en zodoende de lokale producenten te beschermen.

De Belgische bodem produceert een overvloed aan buitengewone producten, die soms onbekend zijn bij het grote publiek, terwijl ze de volle aandacht van fijnproevers verdienen.

De Gaume staat bekend om zijn microklimaat. De Gaume, die door de Ardennen wordt beschermd tegen de koude winden uit het noorden, heeft een milder en droger klimaat en wordt daarom ook wel de ‘kleine Provence’ genoemd. Hier worden twee uitzonderlijke producten geproduceerd.

Deze twee uitzonderlijke producten met BGA-label zijn een omweg waard:

1 – De Plate de Florenville BGA, een authentieke aardappel

De Plate de Florenville BGA is een uitzonderlijke aardappel die vandaag slechts door 3 telers wordt geproduceerd. Deze telers hebben zich verenigd in de vereniging UDPF (Association pour l’Usage et la Défense de la Plate de Florenville IGP), die de benaming beheert. Een onafhankelijke organisatie controleert de productie van de aardappel in elk stadium om na te gaan of de aardappel voldoet aan de kwaliteitseisen van het lastenboek. Dit garandeert de oorsprong en de kwaliteit van de aardappel die u gaat proeven.

De Plate de Florenville BGA is een vastkokende aardappel van de variëteit Rosa die zeer goed bestand is tegen koken. De smaakeigenschappen, de fijne en smeltende textuur, de subtiele smaak met toetsen van hazelnoot maken de Plate de Florenville tot een uitgelezen product. Hij is middelgroot, langwerpig, regelmatig en enigszins afgeplat van vorm. De schil is roze, de ogen zijn oppervlakkig, het vlees is geel en stevig.

Naast de traditionele bereiding in de schil is hij bijzonder geschikt voor lange of gestoofde bereidingen, zoals in de traditionele recepten:

  • de Plate de Florenville BGA wordt gebruikt in de samenstelling van de ‘touffaye’, een soort stoofpot bestaande uit Plates de Florenville, spekblokjes en varkensvlees, uien en kruiden;
  • de Plate de Florenville BGA wordt ook aanbevolen voor de bereiding van Roustiquettes gaumaises op basis van aardappelen en spekrepen;

Het geografische gebied dat verbonden is met de benaming ‘Plate de Florenville BGA’ is een gebied in het zuiden van België. Het omvat de gemeenten Chiny, Étalle, Florenville, Meix-devant-Virton, Tintigny, Saint-Léger en Virton.

2 – De Pâté Gaumais BGA, een gastronomische traditie

De Pâté Gaumais BGA is een hartige taart van gerezen deeg, gevuld met in wijn of azijn gemarineerde edele stukjes varkensvlees, vergezeld van specerijen en kruiden. Het kan koud of warm worden gegeten volgens de smaak.

Het is alomtegenwoordig in de streek, elke bakker of slager ontwikkelt zijn eigen recept. Het moet echter aan bepaalde kenmerken voldoen: de taart moet rond zijn en een minimumdiameter van 15 cm hebben, en hij moet minstens 200 g wegen. Het aandeel vlees na bereiding moet ten minste 30% van het totale gewicht bedragen.

Het product is te herkennen aan een officiële hostie die zichtbaar is op de korst.

De bereidingstijd is relatief lang, meer dan 2 uur, waarvan 1 uur om het deeg te laten rusten. Maar wie zal daarover klagen? Zeker niet de liefhebbers voor wie de Pâté Gaumais BGA op zich een gastronomisch erfgoed vormt van een unieke en onvergelijkbare rijkdom!

Een leuke traditie: de wedstrijd om de koning van de Pâté Gaumais BGA te worden, wordt traditioneel georganiseerd op 26 december, tijdens de Foire aux Amoureux, in de kiosk van Virton. De winnaar is degene die de meeste Pâté Gaumais BGA eet in 20 minuten!

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1