FOCUS

Tournée Minérale
Tine Bral

Tournée Minérale is terug! De campagne roept dit jaar al voor de 6de keer alle Belgen op om heel de maand februari geen alcohol te drinken. Ga de uitdaging aan en ervaar wat ‘een maand zonder’ met je doet.

Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten, het maakt deel uit van de dagelijkse routine. Waar zelden wordt bij stilgestaan is de impact van alcohol op de gezondheid, zowel fysiek als mentaal, de veiligheid en ons gedrag.

Toen in 2017 zowel De Drugslijn als de Stichting tegen Kanker met het idee van ‘een maand zonder’ speelden, sloegen ze de handen in elkaar en kozen ze februari als actiemaand. Niet omdat het de kortste maand van het jaar is, maar wel omdat er in januari te veel recepties zijn en mensen dan snel afhaken. De initiatiefnemers wilden zoveel mogelijk mensen de eindstreep laten halen. Om dit streefdoel te bereiken is het uiterst belangrijk dat zoveel mogelijk ‘teams’ meedoen. Collega’s, families, verenigingen, gemeenten… die er samen voor gaan en daardoor ook steun aan elkaar hebben.

Nu is alcohol flink ingeburgerd. Als men vraagt, wat ga je drinken, denken we meteen aan een wijntje of een biertje. Dat hoeft niet, er zijn ook lekkere niet alcoholische alternatieven. Tournée Minérale wil je even doen stilstaan bij je alcoholgebruik, maar – beklemtonen de organisatoren – we willen alcohol helemaal niet bannen, wel mensen zelf laten ervaren dat alcohol niet steeds hoeft om het gezellig te hebben. Een maand stilstaan bij je alcoholgebruik, levert je alleen maar voordelen op. Onderzoek heeft trouwens aangetoond dat deelnemers aan Tournée Minérale na het einde van de actie hun alcoholgebruik blijven matigen.

 

Een maand zonder in de horeca

Watersommelier Roland VandenAbbeele haalde het al aan, mensen kiezen steeds vaker voor een alcoholvrij alternatief. Voor hun gezondheid, omdat ze BOB zijn of gewoon omdat ze zin hebben in iets anders. Deze trend biedt ook heel wat nieuwe kansen. Op de site van Tournée Minérale – www.tourneeminerale.be – vind je een heleboel tips om je zaak voor een maand op een leuke manier om te turnen in een ‘minérale zaak’. Alvast de belangrijkste op een rijtje.

  • Ga experimenteren! Tournée Minérale is het ideale moment om te experimenteren met een aantrekkelijk non-alcoholisch aanbod. Pimp je aanbod aan frisdranken, zet mocktails, fruitwaters, lokale sappen en andere leuke non-alcoholische drankjes op je kaart. Kortom profileer je als minérale zaak die ook klanten verwent die voor alcoholvrij gaan. Pak het slim aan en je zal zien dat non-alcoholische dranken je omzet niet doen dalen. Integendeel, ze trekken nieuwe klanten aan en bieden al jouw gasten een leuke meerwaarde.
  • Maak voor de gelegenheid een speciaal menu met non-alcoholische creaties en hou een alcoholvrij happy hour om Tournée Minérale-deelnemers te verwennen.
  • Bestel gratis affiches, stickers en onderleggers van Tournée Minérale en laat zo iedereen weten dat je meedoet.
  • Zet je deelname in de kijker op sociale media.
  • Organiseer je iets speciaals voor Tournée Minérale? Laat het dan weten via info-nl@tourneeminerale.be en zet het op de kalender op www.tourneeminerale.be.

Minérale drankjestips

Op de Tournée Minérale-website vind je heel wat recepten voor mocktails zonder tonnen zoet. Een greep uit het aanbod.

  • Zelfgemaakte fruitwaters, smaakwaters en ice-teas bevatten geen toegevoegde suikers. Ze nemen enkel de smaken op van het fruit en de kruiden die je erin laat trekken. Misschien niet altijd een volwaardige vervanging van een aperitief, maar als je de fles met de ingrediënten erin op tafel zet, ziet het er behoorlijk feestelijk uit. Bovendien zijn het goede dorstlessers.
  • Mocktails met pompelmoes hebben een bittere toets, die lekker matchen met pittige hapjes.
  • Drankjes op basis van groenten en kruiden zijn minder zoet dan de varianten met fruit.
  • Valt een drankje toch wat zoet uit, leng het aan met bruiswater voor een lekkere verrassing.
  • En vooral: meng, proef en vraag feedback van je minérale gasten!

Waarom een maand zonder?

Als afsluiter de door Tournée Minérale aangehaalde 5 plussen van een maand zonder:

+ Je slaapt beter.

+ Je hebt meer energie en voelt je fitter.

+ Na een maand heb je een mooiere huid want… alcohol droogt uit.

+ Alcohol bevat heel wat calorieën en misschien heb je dan ook wel kilootjes verloren. Toch als je niet voor te suikerrijke vervangers bent gegaan. Wist je trouwens dat voor alcohol (wijn, bier…) de verplichting om de calorieën te vermelden op het etiket niet moet.

+ En last but not least: je houdt meer geld over in je portemonnee want… alcohol is duur.

 

Ook in Wallonië is februari een maand zonder

Tournée Minérale wordt er ingericht door l’asbl Univers Santé. De beide campagnes zijn gelijkaardig met dezelfde uitgangspunten en insteken. Alle info: www.univers-sante.be

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1