REPORTAGE

Hotel Britannia
Tine Bral

Hotel Britannia Knokke

‘hospitality runs in our dna’

 

Aan een van de riante villalanen van Knokke Zoute staat een iconisch hotel uit 1927, een geklasseerd monument dat deze lente een grondige opknapbeurt kreeg zowel buiten als binnen. Gangmaker van de verfraaiingswerken was eigenaar Stefan Van Hollebeke.

Stefan Van Hollebeke: “Als ik iets doe, doe ik het meteen goed (lacht) en daardoor is het project een ‘beetje’ gegroeid tijdens de werken, we zijn nu eenmaal situaties tegengekomen die niet voorzien waren.”

We zitten in het grote salon waar licht volop door de hoge ramen stroomt en lichte warme kleuren het huiselijke versterken. Stefan: “Alles wat je ziet is nieuw, met uitzondering van de antieke deuren en de houten trap, die zijn bewaard en terug in ere gesteld. Het hotel is in 1927 gebouwd in cottagestijl naar een ontwerp van architect Buylaert. Na in verschillende handen te zijn geweest, nam mijn zus Caroline het in 1989 over. In Knokke-Heist waren er na WOII zo’n 360 hotels, toen ik zelfstandig geworden ben in 1994 waren er nog 68, nu zijn er nog 32. Het grootste deel zijn kleine hotels. In Britannia waren er 30 kamers, ik heb er 26 van gemaakt, net de juiste grootte om een persoonlijke service te kunnen bieden in een familiale sfeer. Een hotelverblijf moet een beleving zijn en daarin is service en hospitality heel belangrijk. (lacht) Niet voor niets is onze familieleuze ‘hospitality runs in our dna’.

We hebben de kamers uitgebreid – mensen willen vandaag meer comfort, wat normaal is – binnen het gabarit, de buitenkant is immers beschermd dus daar kan niet aan geraakt worden, maar binnenin hadden we wel vrij spel. Voor wat ik wou bereiken binnenin heb ik samengewerkt met interieurarchitecte Sophie De Mulder van S-Concultancy. Ik wou sfeer en gevoel in het hotel brengen zodat als de mensen binnenkomen ze een wauw-gevoel hebben van het decor, maar ook meteen een rustgevoel. Persoonlijk vind ik het belangrijkste in een hotel dat je tot rust kunt komen. We zijn vertrokken vanuit de kamers, maar het totaalconcept moest kloppen en dat hebben we bereikt door gebruik te maken van een harmonie van kleuren en kwaliteitsmaterialen.”

Britannia heeft een ruime ontbijtzaal waar elke dag tot 11u kan ontbeten worden aan een royaal buffet, maar een restaurant… Stefan: “Nee, dat is er niet en dat is een bewuste keuze. Het aanbod in Knokke-Heist aan restaurants is immers groot. Wat we wel plannen binnen enkele weken is dat gasten – maar ook mensen van buitenaf – hier ’s middags een aperitiefje kunnen drinken, wat tapas eten, ‘s namiddags een tea-time doen met een stukje patisserie en ‘s avonds een sharing van kleine hapjes. Voor de catering vallen we daarvoor terug op de keuken van La Terrasse du Zoute (Stefans restaurant verderop).”

Elizabetlaan 85,
8300 Knokke-Heist

© foto’s: Marc-Pieter Devos

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1