REPORTAGE

La Clairière
Henri Wynants

Eerste biohotel van Frankrijk…

…heeft een Belgisch kantje

In de jaren zeventig ontmoette Robert Strohmenger, afkomstig uit de Elzas, de Vlaamse Angèle Van Dijck. Robert werkte toen in de regio Antwerpen. Omwille van de gezondheid van Robert wou het koppel dichter bij de natuur gaan wonen en verhuisde naar La Petite-Pierre, een pittoresk klein stadje in het Natuurpark van de Noordelijke Vogezen, een gebied met Unesco bescherming.

In 1981 openden zij er La Clairière, een bescheiden hotel, met 10 kamers, dat zij zo nauw mogelijk verbonden met de natuur wilden uitbaten. Uiteraard zou het restaurant bio worden, en in het begin was dat niet zo eenvoudig. Gecertificeerde bioproducten waren nog niet overal te verkrijgen, veel moest van over de grens, uit Duitsland, gehaald worden.

Hun ecologisch project kostte veel energie en technisch doorzicht, maar in een paar decennia groeide La Clairière van een vrij eenvoudig hotelletje uit naar een viersterrenverblijf met meer dan 50 kamers.

Het koppel kon langzamerhand verschillende producenten in de streek overtuigen om biologisch te gaan werken, zodat bioproducten voor het hotel niet meer van ver hoefden aangevoerd te worden. Vlees, wild, gevogelte, groenten, fruit, brood en gebak: want de Strohmengers hebben het liefst lokale producten.

Er is een binnen- en een buitenzwembad, milieubewust met zonnepanelen en biomassa verwarmd.

Milieubewuste spa

Sedert 2001 wordt het hotel geleid door de zussen Lisbeth en Kareen Strohmenger.

Lisbeth volgde in Londen en in Indië verschillende cursussen voor yogaleraar en ayurvedacoach, en tussen 2002 en 2005 werd het 1 000 m² spalandschap gerealiseerd, geopend naar het woud toe, in een concept van welzijn en natuurbeleving. Er is een binnen- en een buitenzwembad, milieubewust met zonnepanelen en biomassa verwarmd. Stilaan transformeerde Bio- en Spahotel La Clairière naar een totaal rustbrengende leefomgeving waarin gezondheid, ontstressen en één worden met de natuur de ordewoorden waren. Het werd een holistische plaats van welbevinden en rustig genieten van de weldaden van het omliggend woud, gekoppeld aan een hoge comfortbeleving.  Er wordt een brede scala van professionele behandelingen aangeboden, uitgevoerd door bekwaam en gediplomeerd personeel. Detox verblijf met aangepaste keuken en deskundige begeleiding is er een van de succesformules.

2007: eerste biohotel van Frankrijk

In 2007 werd La Clairière als eerste hotel in Frankrijk Bio gecertificeerd door Ecocert. De comfortabele kamers zijn ruim en luchtig, voor de inrichting werd veel hout in lichte tinten gebruikt. Muurverf, behang, gordijnen, matrassen uit latex…alles is bio gecertificeerd, net als peignoirs, handdoeken en badlinnen. Uiteraard zijn ook de badproducten en de inhoud van de minibar volledig ecologisch.

Een verblijf in La Clairière steunt op drie pijlers: natuur, energie en inspiratie. Welzijn: dat is afkicken van de dagelijkse sleur, onthaasten, en ontstressen, maar ook met veel aandacht voor hygiëne en veiligheid.

Het restaurant biedt een hoogstaande seizoensgebonden keuken, gebaseerd op bio en lokaal, met evenwichtige gerechten die verantwoord zijn voor lichaam en geest, en waar mogelijk met wilde planten en aromaten uit de omliggende wouden.

Rondom het hotel is een stevig uitgebouwde hindernisbaan, ideaal voor teambuildingsessies. En voor wie écht de natuur wil opzoeken zijn er in de onmiddellijke omgeving van het hotel meerdere mogelijkheden voor boswandelingen en fietstochten met verschillende moeilijkheidsgradaties.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send

Sign up
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1